V Sloveniji je danes vsak peti prebivalec starejši od 65 let. Pripadniki te starostne skupine so najbolj ogroženi, da v primeru okužbe z novim koronavirusom (SARS-CoV-2) težje zbolijo, zato jim pristojni v času pandemije svetujejo  samoizolacijo. 

Pandemija je pri marsikaterem starejšem vzbudila strah pred pomanjkanjem materialnih dobrin, verjetno pa je še več takih, ki se soočajo z občutki osamljenosti. Kako lahko starejšim v družini ali soseščini pomagate, da lažje prebrodijo to zahtevno obdobje ter da ohranijo umsko svežino in ustvarjalnost – ob tem pa ne ogrožate njihove varnosti? 

Pokličite jih

Že en telefonski klic na dan lahko odžene samoto stran! Pogovorite se o vsakdanjih stvareh: kako preživljate dan, kaj ste kuhali, kateri film ste si ogledali, katero knjigo ste brali … Starostniki so polni modrosti in življenjskih izkušenj; vprašajte jih za nasvet, pa naj bo še tako banalen. Medtem ko pripravljate kosilo, pokličite mamo/babico in dala vam bo neprecenljive napotke za izboljšanje vaših jedi.

In nenazadnje, če imate možnost, je zdaj pravi čas, da starejše naučite uporabljati orodja za videoklic, na primer Skype ali FaceTime.

Pojdite namesto njih po opravkih

Če ste zdravi, zakaj se ne bi ponudili, da sorodniku ali starejšemu sosedu prinesete kaj iz trgovine? Nekateri teh opravkov ne zmorejo več,  drugi se teh krajev izogibajo zaradi strahu pred okužbo. 

Ko greste naslednjič v trgovino, pošto, lekarno, vprašajte stare starše, sosede, prijatelje, ali  kaj potrebujejo, in polepšali jim boste dan, morda celo teden. Ob dostavi na dom pa ne pozabite na varnostno razdaljo dveh metrov, prav tako ne bo škodilo, če starejše opozorite, kako naj varno ravnajo s kupljenimi živili (link: https://www.gov.si/novice/2020-03-16-kako-prakticno-ravnati-s-kupljeno-hrano-ko-jo-prinesemo-iz-trgovine/).

Če nimate možnosti opraviti nakupa namesto  njih (na primer, če živite v različnih občinah), jim lahko potrebne stvari naročite oziroma uredite prek spleta, saj sami tega morda ne znajo.

Obiščite jih (v skladu s predpisi)

Pa čeprav samo za minutko ali dve. Vašemu starostniku bo ogromno pomenilo, če bo vedel, da niste pozabili nanj. Zapeljite se do njegovega doma in mu pomahajte skozi okno, pod balkonom, na varnostni razdalji. Lahko mu pripravite paket dobrot ali pa foto album spominov, ga ustrezno dezinficirate in pustite pred vrati. Upoštevajte varnostno razdaljo in ga pozdravite, povejte mu, da mislite nanj in ga imate radi. 

Poskrbite za njihovo varnost 

Starostniki so vedno, še posebej pa v teh časih, žrtve prevarantov. Pogovorite se s svojim bližnjim in mu skušajte vnaprej razložiti, da ne potrebuje ekstremno dragih zaščitnih pripomočkov, da čudežna zdravila ne obstajajo in podobno. 

Spodbujajte jih

 Prosite babico, da vam splete pulover, napiše knjižico lastnih receptov ali nasvetov za vrtnarjenje. Prosite dedka, naj vam popravi staro kolo, napiše knjigo spominov ali kaj drugega, s čimer si bo krajšal čas. Nekatere bo to vsaj za določen čas odtrgalo od spremljanja novic, ki jim sicer lahko povzročijo dodaten stres.

Obveščajte jih

Včasih je dovolj le, da prenesete kakšno informacijo. Morda bo vašega bližnjega starostnika zanimalo, kam lahko pokliče:

– za informacije o virusu: država je po razglasitvi pandemije vzpostavila klicni center na telefonski številki 080 1404;

– za klepet s prostovoljcem: Karitas je za starejše in osamljene vsak delovni dan med 9. in 15. uro odprla linijo na številki 069 928 18;

– za psihološko podporo: država je odprla telefonsko linijo na številki 041 443 443, kjer pomoč ponujajo izkušeni psihologi in psihoterapevti. Deluje vsak delavnik od 16. do 24. ure, ob koncih tedna pa od 12. do 24. ure.

Ne pozabite – vaši starostniki so poskrbeli za vse nas, ko je bilo treba. Zdaj je čas, da jim to vrnemo. Z majhnimi dejanji lahko dosežemo velike spremembe pri posamezniku. V slogi je moč, zato ostanimo skupaj, ostanimo povezani.